ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္ သီးမ်ားကို ပိုမို စားသံုးေပးျခင္းသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ (bladder cancer)ျဖစ္ပြားမႈကိုေလ်ာ့ က်ေစသည္ဟု သုေတသနတစ္ရပ္ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ယခုေလ့လာ မႈကို ၁၉၉၃ခုႏွစ္မွစတင္ခဲ့ၿပီးေန႔စဥ္စားသံုးေသာ အစားအစာဘဝေန ထိုင္မႈပံုစံႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမ်ား ကို ေလ့လာဆန္းစစ္ႏိုင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။
သုေတသနအဖြဲ႕သည္ အရြယ္ ေရာက္ၿပီးသူ ၁၈၅၈၈၅ ဦးထံမွရရွိ ေသာ အခ်က္အလက္မ်ားကို သံုး သပ္ခဲ့ရာတြင္ ပါဝင္သူမ်ားအနက္ ၅၈၁ဦးသည္ ဆီးအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြား ေနေၾကာင္းေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားသူမ်ားႏွင့္ ျဖစ္ပြားမႈမရွိသူမ်ား ကို ခြဲျခားေလ့လာခဲ့ရာ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္သီးမ်ားကို စားသံုး ေပးသူမ်ားတြင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ ပြားမႈႏႈန္း အနည္းဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
အဝါေရာင္ရွိေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို စားသံုးေပးသူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၅၂%ေလ်ာ့က်ေၾကာင္း ကိုလည္း ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့သည္။ ေတြ႕ ရွိမႈသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္ေအ၊ စီႏွင့္ အီး တို႔က အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ဆီးအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကိုေလ်ာ့က်ေစ ျခင္းျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။ သို႔ေသာ္ အမ်ိဳးသားမ်ားတြင္ အဆိုပါ အာနိသင္ကို မေတြ႕ရွိခဲ့ရေၾကာင္း ယခုေလ့လာမႈတြင္ ေဖာ္ျပထား သည္။
ယခုေတြ႕ရွိမႈကို Journal of Nutrition တြင္ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္ သည္။
For More >> http://goo.gl/qlPZd0
သန္႔စင္
ref: ANI
Health Updates Journal
Vol.2, No.36