ကင္ဆာေတြ၊ ႏွလုံးေရာဂါေတြ ကာကြယ္ခ်င္ရင္ မိမိကိုယ္မိမိ ဘာေတြ စားေသာက္ေနသလဲ ေစာင့္ၾကည့္ဖို႔ေတာ့ လုိပါမယ္။ သုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားအရ သိရတာက ႏွလုံးေသြးေၾကာ ပိတ္ေနတာတို႔၊ ကိုယ္ခႏၶာဆဲလ္မ်ား ကင္ဆာအျဖစ္ ေျပာင္းေနတာတို႔ ျဖစ္ေနၿပီဆိုရင္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အာ႐ုံေၾကာမွ်င္မ်ား ဆက္သြယ္ ေဆာင္ရြက္ခ်က္ေတြလည္း ထိခိုက္ႏုိင္ေနၿပီ ဆိုတာပါပဲ။ “ဉာဏ္ယဥ္ၿပီး စားေသာက္ပါ” ဆိုတဲ့ စကားရဲ႕ အဓိပၸါယ္ဟာလည္း ယခုထက္ပိုၿပီး ျပည့္စုံေအာင္ လုပ္ဖို႔ လုိေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ Tufts တကၠသိုလ္ရဲ႕အသက္အရြယ္ အိုမင္းျခင္းဆုိင္ရာ အာဟာရ ေဗဒဌာနမွ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာ႐ုံေၾကာဆိုင္ရာ သိပၸံပညာရွင္ James Joseph က အခုလိုေျပာပါတယ္။ “ဘုရားသခင္က အသီးအႏွံေတြနဲ႔ အသီးအရြက္ေတြကို ဘာေၾကာင့္ ဖန္ဆင္းခဲ့သလဲဆိုတာ ဘုရားသခင္ သိပါတယ္” တဲ့။ ေျပာရဦးမယ္- ကိုယ္ခႏၶာဟာ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် အစာအဟာရေတြ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူျခင္း၊ အစာအရဟာရမွ စြမ္းအင္ကို ေျပာင္းလဲထုတ္ေပးျခင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ျခင္းေတြကို လုပ္ေဆာင္ေနရတယ္။ ထုိလုပ္ငန္းစဥ္ေတြမွ သိပ္ကိုေၾကာက္စရာ ေကာင္းၿပီး ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို ေသေၾကေစတဲ့လြင့္ ေမ်ာေမာ္လီက်ဴး (free radicals) မ်ားကို ထြက္ေပၚေစပါတယ္။ အဲဒီလြင့္ေမ်ာ ေမာ္လီက်ဴးေတြကို ျပန္လည္သန္႔စဥ္ဖို႔ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာက ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ သတၱိရွိတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားကို အေရးတႀကီး လိုအပ္ပါတယ္။ အသက္ႀကီးလုိ႔ ကုိယ္ခံအားစနစ္ေတြ ေလ်ာ့နည္းလာၿပီဆိုရင္ ဒီလြင့္ေမ်ာ ေမာ္လီက်ဴးေတြက ေသာင္းက်န္း ဖ်က္ဆီးၾကေတာ့တာပါပဲ။
ဒါေပမယ့္ သိပ္စိတ္မပူပါနဲ႔။ သိပၸံပညာရွင္ေတြ ယုံၾကည္ထားခ်က္အရ anti oxidants လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား
စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဆီးသီး၊ စပ်စ္သီးႏွင့္ ဟင္းႏုႏြယ္
ပထမဆုံးအေနနဲ႔ ဆားေလွ်ာ့၊ ဆီေလွ်ာ့ စားရပါမယ္။ အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ႏို႔အမ်ဳိးမ်ဳိး
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ပဲႏို႔ရည္
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးတိုးကို သိသိသာသာႀကီး ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားစြာက ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အနံ႔နံပါတယ္ဆိုတဲ့ အဲဒီၾကက္ သြန္ျဖဴေလးက လူကိုလည္း က်န္းမာေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကိုလည္း ေပ်ာ့ေျပာင္းေစပါတယ္လို႔ ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ ပညာရွင္ Varro Tyles ေျပာျပပါတယ္။ သူအႀကံျပဳထားတာက တစ္ရက္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္တက္ေလာက္ကို ခ်က္ၿပီး (သို႔မဟုတ္) အစိမ္းစားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ 250 milligram ပမာဏရွိတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမွရတဲ့ ေဆးကို (၄) လုံးေလာက္စားပါလို႔ ေျပာပါတယ္။ ဒီလိုပါပဲ ပဲႏို႔ရည္ကလည္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သုေတသနျပဳမႈ (၄၀) ေလာက္ကေန သိရပါတယ္။ အဟာရေဗဒပညာရွင္နဲ႔ ပဲႏို႔ရည္ သုေတသီ Mark Messian ေျပာတာက ပဲႏုိ႔ရည္မွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားဟာ ေသြးေၾကာပိတ္ေစတဲ့ LDL အဆီမ်ား၊ ကိုလက္စထေရာမ်ားနဲ႔ oxidises မ်ားကို မျဖစ္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဗိုက္တာမင္ေဆးေတာင့္
အသက္ႀကီးရင္ေတာ့ ေဆးကူရပါမယ္။ အရင္လိုလည္း မစားႏုိင္ေတာ့ဘူးေလ။ ဗိုက္တာမင္ B-12 က သိပ္အေရးႀကီးပါတယ္။ B-12 လုံေလာက္ေအာင္ရရွိမွသာ ဦးေႏွာက္အာ႐ုံေၾကာ ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ႏုိင္မယ္လုိ႔ အာဟာေဗဒ ပညာရွင္ Katherine Tucker က ေျပာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ folic acid တို႔ ဗိုက္တာမင္ B အုပ္စုဝင္တို႔ပါတဲ့ ေဆးကိုလည္း ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီး သုံးသင့္ပါတယ္။ ေရကညြတ္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြက folic acid ႂကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဗုိက္တာမင္ B-12 25-micrograms နဲ႔ B-6 3-milligramsရရွိဖို႔ ဗုိက္တာမင္ေဆးကိုေတာ့ ေသာက္သုံးသင့္ပါတယ္။ ဗုိက္တာမင္ E ေဆးေတာင့္ျဖစ္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းကလည္း အခုေျပာခဲ့တဲ့ ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးမွာပါ။
သူရေက်ာ္
BY THE LIGHT OF MANDALAY (MDY A LIN)