<<င႐ုတ္သီးစားႃပီး ပါကင္ဆန္ကို ကာကြယ္ပါ>> |
င႐ုတ္သီးစားသံုးေပးႁခင္းဟာ ပါကင္ဆန္ေရာဂါႁဖစ္ပြားမႈကို ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သုေတ သနတစ္ခုမွာ သက္ေသႁပႏိုင္ခဲ့ပါ တယ္။သုေတသနမွာ ေဖာ္ႁပထား ခ်က္အရ င႐ုတ္သီးေတြမွာပါဝင္တဲ့ nicotine ဟာ ပါကင္ဆန္ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။
ဝါရွင္တန္တကၠသိုလ္က သုေတသီ Dr.Susan Nielsen နဲ႔အဖြဲ႕ဟာ ပါကင္ဆန္ေရာဂါရွင္ ၆၄၀နဲ႔ ေရာဂါ မရွိသူ ၆၄၄ဦးကို ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ ႂကပါတယ္။ဘဝေနထိုင္မႈ၊ စား ေသာက္မႈပံုစံမ်ားကိုလည္း ေမးခြန္း ေတြ ေမးႁမန္းခဲ့ႂကပါတယ္။ စား ေသာက္မႈပံုစံေတြထဲကမွ င႐ုတ္သီး စားသံုးသူေတြကို အထူးႁပဳေလ့လာခဲ့ ႂကရာမွာ အခုအာနိသင္ကိုေတြ႔ ရွိခဲ့တာႁဖစ္ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္ႁခင္းကရတဲ့ နီကိုတင္းနဲ႔င႐ုတ္သီးေတြမွာပါဝင္တဲ့ နီကိုတင္းကို ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ရာမွာ င႐ုတ္သီးမွာပါဝင္တဲ့ ပမာဏအနည္း ငယ္ဟာ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ ႁဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ်ကို နည္းပါးေစေႂကာင္း၊ အခု ေတြ႕ရွိခဲ့တဲ့ အာနိသင္ဟာ ေဆးလိပ္ လံုးဝမေသာက္ခဲ့တဲ့ အမ်ိဳးသား၊အမ်ိဳး သမီးေတြမွာ အဓိကေတြ႕ရွိခဲ့တာႁဖစ္ ေႂကာင္း သုေတသနမွာ ေဖာ္ႁပထားပါ တယ္။
နီကိုတင္းဓာတ္ဟာ အသက္႐ွဴ လမ္းေႂကာင္းဆိုင္ရာ ႁပႆနာေတြကို ႁဖစ္ပြားေစႏိုင္ေပမယ့္ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ ကို ယခင္က ေတြ႕ရွိခဲ့ႃပီးႁဖစ္ပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈကို Journal of American Neurological Society မွာ ေဖာ္ႁပထားတာႁဖစ္ပါ တယ္။
သက္ကို
ref: ANIHealth Updates Journal
Vol.2, No.20